Barbizonlaan 88 - 2908 ME Capelle a/d IJssel - 085 - 792 2222

Krapte op de arbeidsmarkt blijft: de war on talent zet door

De krapte op de arbeidsmarkt is inmiddels bij iedereen doorgedrongen. Mensen zijn niet te vinden. En zij die wél gevonden worden zijn moeilijk te behouden. De doorstroom is groot, want kansen liggen overal zo redeneren veel werknemers. En tegelijkertijd blijven de goede mensen ook gewoon zitten waar ze zitten. Mits hun werkgever op allerlei fronten van goed werkgeverschap met ze meedenkt. Onlangs werd Marc van Ravenstein, directeur van uitzendbureau InAxtion als één van de betrokkenen geïnterviewd voor een artikel in het FD, onder meer over het aantrekken van arbeidskrachten uit het buitenland.

Versoepel de regels

‘Het wordt moeilijker, merkt Marc van Ravenstein, directeur van uitzendbureau InAxtion in Dordrecht. 'Om ze vast te houden moet je scholing en begeleiding bieden en ze goed betalen', aldus Van Ravenstein. Zijn bedrijf heeft 700 'blauwe boorden' in dienst voor de petrochemie, de infra, de utiliteits- en scheepsbouw. Brussel zou volgens Van Ravenstein de regels moeten versoepelen zodat geen detacheringsverklaringen of andere 'gekke constructies' nodig zijn om werknemers uit een ander land in dienst te nemen. Van Ravenstein noemt het ook 'keihard nodig' dat het makkelijker wordt om werknemers uit anderen landen toe te laten.

De feiten op een rij

Er waren eind 2021 zelfs meer vacatures dan werklozen in Nederland. Zo was in 2021 55% van alle vacatures moeilijk vervulbaar. Een ruime meerderheid van de werkgevers geeft aan voor dit jaar nog erger te verwachten. En de krapte op de arbeidsmarkt? Die belemmert uiteraard de groei van ondernemingen. Door de vergrijzing zal de vijver waarin de werkgevers vissen bovendien kleiner worden. Tegelijkertijd is het personeelsverloop hoger dan voorheen. Werkgevers zoeken naar oplossingen, die gaan van hoger loon tot langer doorwerken en migratie.

Blijf positief, het komt goed

We kunnen ons voorstellen dat ook jouw dagen gedomineerd worden door uitdagingen: de stikstofcrisis, stijgende energieprijzen en ook die blijvende schaarste op de arbeidsmarkt. Hoe vind je personeel? Hoe houd je goede mensen vast? En hoe zorg je ervoor dat je gemaakte afspraken richting je opdrachtgevers na kunt komen? Weet dan dat er een partij is die nog altijd in staat is om je van goede, technische mensen te voorzien. Wij geloven in een goed werkgeverschap. En nee, dat gaat niet alleen over salaris, maar ook over goede secundaire arbeidsvoorwaarden en, minstens net zo belangrijk, een prettig werkklimaat. Mocht je een van onze vaste opdrachtgevers zijn, dan weet je dat veel van onze mensen al jaren in vaste dienst zijn. Wij bouwen op vertrouwen, de onderlinge band en gaan voor verbinding in de breedste zin van het woord. Wil je er meer over weten of even sparren? Dan weet je ons te vinden.

Bron: artikel in het FD op 18 februari